6 כללים שלא תרצו לפספס בתכנון המטבח שלכם

אנחנו הישראלים אוהבים לאכול, סביב השולחן או מחוצה לו, וביטויי הרגשות שלנו בחגים ובימי חול כמו אהבה,
שמחה, עצב ויגון עוברים דרך פינוק החך והבטן.
וכך נוצר מצב שהמטבח ישראלי נחשב ללב ליבו של הבית.
המטבח הישראלי הפעיל (בלי קשר למחממי מיקרוגל) אוהב להתהדר במגוון מאכלים, בכמויות נדיבות
ובתבלינים שופעים ריחות וצבע.

תעצמו רגע עיניים ותחשבו על ארוחת שישי.
על מגוון הסירים העומדים על הכיריים.
שלכול אחד יהיה את המאכל האהוב עליו ושחס וחלילה לא יחסר.
אבל מטבח הוא לא רק ארוחת שישי.
מטבח נועד לשימוש יום יומי והחשיבה והתכנון צריכים להיות מרמת הכנת קפה הבוקר,
ועד לרמת הכנסת הכלים למדיח וכל זאת בהתחשב בהנדסת אנוש שנועדה להקל עליכם.

אז איך בעצם מתכננים מטבח חכם מבעוד מועד שיאפשר לכם להתנהל בנוחות ובהנאה במרחב
ולטקטק את הדברים בזרימה חווייתית ?

על 6  כללי מפתח חשובים עומד תכנון המטבח שלכם:

1. השילוש הקדוש :

השילוש הקדוש כולל שלושה פרמטרים חשובים במטבח.
מקרר, כיריים וכיור.
שלשת הפרמטרים האלה הנחשבים לפעילים ביותר בזמן שימוש במטבח, צריכים להיות ממוקמים בצורה שתתן לנו בסופו של תכנון צורת משולש.
התכנון בין אחד לשני צריך להיות כזה שהמרחקים לא יהיו קטנים מדי, אבל גם לא גדולים מדי כך שתוכלו להתנהל בין אחד לשני בנוחות שתחסוך לכם אנרגיה.
מרחק אידאלי בין 80-120 ס"מ.


2. מעברים ופתחים :

מטבח נועד למספר אנשים שיוכלו להתנהל בו ולא רק לאדם אחד.
ולכן עם כל הכבוד למי שמסתער על המטבח בהכנת ארוחה, יש לקחת בחשבון גם את שאר הנפשות החיות בבית הנכנסות למטבח מכוס המים לשתייה ועד להכנת סנדוויץ' להרגעת הקיבה עד להכנת הארוחה.
ולכן צריך לקחת בחשבון מעברים נוחים לשני אנשים לפחות.
זו הסיבה שצריך להבין ש"אי" במטבח, לא מתאים לכל מבנה של מטבח אם הוא בא על חשבון מעברים ופתחים נוחים !
המרחק המינימלי בין אי לארונות מטבח צריך להיות 110 ס"מ ויש לקחת בחשבון אלמנטים כמו מגירות או פתיחת דלתות המאלצים אתכם להתכופף או לקחת צעד אחורה.

3. גבהים ועומקים :

גובה ארון מטבח סטנדרטי כולל שיש הוא 90 ס"מ.
זה אמור להתאים לרוב האנשים.
אבל מה עושים כשמישהו נמוך או גבוה משמעותית מהרוב ?
מנמיכים או מגביהים את גובה ארונות המטבח עבורו. לפעמים כמה סנטימטרים יכולים לעשות הבדל גדול וזה נכון לגבי עוד דברים בחיים.
עומק ארון מטבח סטנדרטי הוא 60 ס"מ. בעבר הרחוק ניתן היה למצוא גם מטבחים בעומק של 50 ס"מ עד שהבינו את חוסר היעילות במידה הזאת.
אם בחרתם לעשות ארונות מטבח עליונים או קלפה, העומק שלה הוא כמעט מחצית מעומק הארון התחתון –  עד 32 ס"מ, כדי למנוע את פציעת הראש שלכם כשאתם רוכנים מעל השיש תוך כדי פעילות.
אבל גם לא פחות מזה אם אתם רוצים שהמקום ישמש גם לצלחות.

עיצוב מטבח בלבן

4. מיקום מכשירי חשמל :

color

המטבח הישראלי שופע מוצרי חשמל, מתנור אפיה דרך מתקן מים ועד למיקסר, סוחט מיצים ומכונת אספרסו.אנחנו אוהבים גאדג'טים וזה חלק מתצוגת המטבח והפינוק היום יומי.
מכשירי חשמל צריכים להיות ממוקמים בצורה נוחה לגישה ולהפעלה.
אני באופן אישי אוהבת מטבח נקי בעין ומשתדלת להטמיע את מוצרי החשמל בתוך הארונות או מאחורי דלתות מתרוממות או תריסי מטבח.
תנור אפיה חייב להיות ממוקם ליד שיש, כך שיהיה נוח להוציא את התבנית החמה ולהניח מיידית על משטח. יש לקחת בחשבון את פתיחת דלת התנור באופן מלא ובמקרים מסוימים גם התכופפות, ולכן יש צורך באזור פנוי מאחוריו.
גם מיקרוגל רצוי למקם קרוב למשטח שיש או דלפק שיאפשר הוצאת צלחת חמה להנחה על משטח.
מיקסר או פוד פרוססור יכולים להיות מוטמעים בארונות המטבח, וניתן בעזרת פרזול תואם לשלוף אותם בנוחות לצורך עבודה, ולהעלימם לתוך הארון מייד בסיום העבודה. 
מוצרי חשמל כמו מתקני מים או מסחטות מיצים צריכות להיות בגובה המתאים, כלומר על השיש, והאידיאלי הוא מיקום מול חזית הגוף שלנו.
וכמובן שבתוך כל זה חשוב לזכור לדאוג כבר בתחילת התכנון לנקודות חשמל שיאפשרו לכם להפעיל את כל מוצרי החשמל שלכם.
אין דבר מעצבן יותר מלגלות נקודה חשמל רחוקה מדי ואין דבר מכוער יותר ממפצלים או מאריכי חשמל.

5. משטח עבודה :

משטח עבודה נועד לתת לכם אזור שיאפשר לכם את הפעילות השוטפת במטבח. ממקום להכנת כמה כוסות קפה ועד לקיצוץ ירקות, חיתוך בשר והוצאת מטוגנים מהאש.
אתם יכולים לעשות מטבח מעוצב פצצה, אבל אם לא יהיה לכם מספיק משטח עבודה להתנהל בו באופן נוח, זה יעצבן אתכם ברמה היום יומית.
משטח עבודה צריך להיות מספיק גדול להניח עליו מספר אלמנטים שיאפשרו בישול ואפיה נוחים בזרימה שוטפת. גודל מינימלי 70 ס"מ.
על סוג משטח העבודה המתאים לכם יש הרבה מה להגיד ועל זה כתבתי לכם מאמר נפרד.
"על בחירת משטח עבודה למטבח"

6. תאורה:

עיצוב מטבח

תאורה במטבח נחשבת לאלמנט השביעי החשוב ביותר בתכנון המטבח שלכם. כשאני מתכננת תאורה לאזור המטבח אני חושבת באופן פרקטי.
כי בראש ובראשונה מה שחשוב לנו, שתהיה לנו הארה מספקת לעבוד גם בשעות החשיכה שאין אור יום טבעי.
תאורה פרקטית אומרת קודם כל תאורה שטיפה בתקרת המטבח.
תאורת שטיפה במרכז התקרה כפי שנוהגים לעשות ברוב הבתים זה נחמד, אבל היא בהחלט לא תאורה פרקטית, מכיוון שהיא מגיעה מאחורי הראש שלנו ואנחנו מצלים את המשטח עם גופינו.
תאורה פרקטית היא תאורה שממוקמת בתקרת המטבח ממש מעל משטח השיש ואזורי העבודה או באזור הארונות הגבוהים.
גוון האור המומלץ באזור המטבח הוא הצבע הלבן שנותן אפקט תאורה חזק שנועד לחדות ועבודה.
מעבר לתאורת השטיפה בתקרת המטבח, רצוי להוסיף תאורת עבודה נוספת מתחת לקלפה במידה ובחרתם לעשות אחת כזאת במטבח.
וכמובן שלכל זה צריך לדאוג כבר בתחילת התכנון.

סוף מעשה במחשבה תחילה הוא כלל ברזל בתכנון המטבח שלכם.
חשבו היטב על המבנה התכנוני של המטבח, על כל מקומות האחסון הדרושים לכם, על משטח העבודה, על מוצרי החשמל, על התאורה ועל ההתנהלות השוטפת שלכם ברמה היום יומית בתכנון המטבח.
על הסגנון העיצובי של המטבח שהוא פרט לא פחות חשוב בנראות הסופית, נדבר במאמר אחר.

מאמרים נוספים בנושא:

אם יש לכם שאלה שאתם מתלבטים בה, מוזמנים לכתוב לי למייל [email protected], ואני מבטיחה תשובה אישית. 

 

 

 

הגיע הזמן לשפץ את הבית?

מזמינה אותך להתייעץ איתי.

 

אירית הראל 052-4715052

דילוג לתוכן